Atık yağlarla engellilere destek verebilirsiniz



Evlerimizde keyifle ve severek yediğimiz kızartmalarımızın hazırlanmasında kullanılan yağları, kızartma sonrasında ne yapmamız gerektiğini biliyor musunuz? İnsana ve çevreye nasıl etki ettiğini hiç düşündünüz mü?

ATIK YAĞLARIN ZARARLARI
İnsan sağlığına zarar verir!...
Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Kullanılmış yağ kesinlikle bekletilip tekrar kullanılmamalıdır. Bekleyen yağın peroksit değeri yükselerek oksitlenir ve bağışıklık sistemine zarar verebilmektedir. Kızartmalarda kullanılan bitkisel yağların tekrar kullanılması mide ve kolon kanseri gibi hastalıklara sebep olmakla birlikte, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde arttırabilmektedir.

İçme sularına zarar verir!...
1 lt atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletebilmektedir. Toksik özelliğe sahip bu yağlar yeraltı sularına karışarak kısıtlı olan temiz su kaynaklarını içilemez hale getirir. Kirlenen yeraltı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Yeraltı suları her ülke için önemli bir içme suyu kaynağıdır.

Akarsuları, gölleri ve denizleri kirletir!...
Atık Bitkisel Yağların çöpe atılması durumunda ise yağmur suları ile karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Denizlere ve göllere ulaşan atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen geçişini önler, zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Balıklara ve diğer su canlılarına zarar verir ve denizanası oluşumunu arttırarak kirliliğe neden olur.

Evdeki atık su borularını tıkar!...
Kullanılmış kızartmalık yağların lavoboya dökülmesi durumunda kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavoboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavobodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır.

Şehir kanalizasyon sistemini tahrip eder...!
Kanalizasyon sistemi içindeki katı atıkları boru yüzeylerine yapıştırarak tıkanıklıklara sebep olur. Yoğun yağışlarda taşkın ve sel olmasının ve hatta bu sebeple can kayıplarının olmasının en büyük sebeplerindendir.

Atık bitkisel ve hayvansal yağlarınızı; okul, cami, belediye, muhtarlık ve sitelerde bulunan toplama noktalarına bırakarak, çevre kirliliğini önlediğiniz gibi engelli vatandaşlarımızın başta akülü tekerlekli sandalye olmak üzere pek çok ihtiyacına destek olun!

Kaynak:http://temizcevresagliklihayat.org/

Yorumlar

  1. merhaba canım seni mimledim, beklerim
    http://mrsbarancetin.blogspot.com.tr/2014/12/mimlendik-mimleyelim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hoşgeldin canım,hemen cevaplıyorum teşekkür ederim.Sevgiler

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkürler ♥