Ev yapımı nefis beypazarı kurusu tarifi



Merhaba Sevgili dostlar
Bu gün sizlere çok eskilere dayanan enfes bir tarif olan meşhur Beypazarı kurusundan bahsedip bu lezzetli gevreğin ev yapımı tarifini vereceğim.
Bizzat kendim evde hazırlayıp oldukça başarılı sonuca ulasınca siz değerli okurlarımında bu tariften faydalanmasını istedim.
Kısaca özetle meşhur beypazarı kurusunun tarihçesinden bahsedeyim.

Beypazarı Kurusuyla ilk olarak Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Oğuz Türkleri zamanında tüketilmeye başlamış.. Türkler atlı-göçebe bir kültüre sahip olup sürekli hareket halindedirler. İşte, bu durumdakilerin besin ihtiyaçlarını karşılayan da Beypazarı Kurusu olmuştur. Çünkü; Beypazarı Kurusu kolay taşınabilir, doyurucu ve uzun süre taze olarak kalabilme özelliklerine sahip bir besin olduğu için çok tercih edilmiş.
Ankara’nın Beypazarı ilçesinin yöresel tadı “Beypazarı kurusu” son yıllarda ülkemizde daha çok tanınır oldu. Özel tadı ile keyifle yenilen kıtır bir lezzete sahiptir. Beypazarı kurusu bir bakıma yöresel bir galeta türüdür. Yapımı özel fırınlama yöntemiyle yapılır ve çeşidine göre tereyağı, margarin, süt, un, tuz, maya ve tarçın karışımından oluşmaktadır.
Beypazarı kurusunun bir yıl kadar saklanabildiği söylenir. Çok lezzetli ve dayanıklı bir galeta çeşidi.. Tereyağı ve sütle yoğurulan hamura ilave edilen tarçın, farkedilmese de kurulara hoş bir tat katıyor. Bolca yapıp hava almayan cam kavanozlarda veya poşetlerde uzun süre (aylarca) saklayabilirsiniz. 
Özellikle çayın yanında inanın harika gidiyor:)
Artık bu meşhur beypazarı kurusunun yapım aşamalarına geçelim isterseniz.

Malzemelerimiz:

4 bardak beyaz un
2 tatlı kaşığı instant kuru maya
1 silme tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
Yarım paket (125 gram) tereyağı (oda sıcaklığında bekletilmiş)
1 bardak süt (oda sıcaklığında bekletilmiş)
1 tatlı kaşığı tarçın



Tüm bu miktardan yaklaşık 40-45 tane kuru çıkıyor.
Malzemedelerde verilen ölçülere uyulması kıvam açısından çok önemli.
Ölçü demişken , ben tchibo dan aldığım dijital mutfak tartımı kullanıyorum.Hem şık tasarımı hemde 1 gr dan 5000 grama kadar hassas ölçüsüyle mutfakta büyük kolaylık sağlıyor.Fiyatıda bana göre oldukça uygun.İncelemek isteyenler için buyrun internet sayfası.TIK TIK


Uygun  geniş bir kapta öncelikle unu, tuzu, şekeri, tarçını ve kuru mayayı iyice karıştırın.


Karışmış unumuza oda sıcaklığındaki sütü ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak, fakat ele yapışmayan ve şekil vermesi kolay bir yapıda olacaktır.
Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar veya 1,5 - 2 saat mayalanması için bekletin.
Ben mayalanma sürecini dahada hızlandırmak için olmazsa olmazım tupperware nin maksi miks saklama kabını kullanıyorum.Çok değerli bir arkadaşımın hediyesiydi.Vakumlu kapağı sayesinde mayalanma sürecini dahada hızlandırıyor.İnanın hamur işleriniz için harika bir ürün.Tupperware bu kullanışlı saklama ve mayalama kabını incelemek isteyenler için TIK TIK


Hamur gerekli mayalanma sürecine ulaştığında üzerindeki kapak içerdeki hava basıncıyla açılıyor .

Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak 2 cm genişliğinde ince rulo haline getirin.
Ruloları (un kurabiyesi yapar gibi) 1 - 1,5 cm genişliğinde verev olarak kesin ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.




   Evin ılık bir yerinde 15 dakika mayalanmaya bırakın.

 Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika üstü kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp 20 dakika ılımaya bırakın.
Bu şekildeki pişmiş halini isterseniz günlük tüketim için kurabiye gibi yiyebilirsiniz.
Orjinal beypazarı kurusu halinde uzun süre saklamak ve istenilen gevrekliğe ulaşması için tekrar fırınlayarak bu sefer kurutma işlemi yapacağız.

  125 derece fırınımızı ısıtalım ve kapatalım.Pisen kurularımızı ısınmış fırınımıza koyalım .Kurularımız kapalı fırındaki sıcaklıkla  30 dakika - 1 saat kadar gevremeleri için beklemesi gerekmektedir. Fırın soğuyuncaya kadar gevrekleri içeride tutun.Ben ilk kurutma fırınlamasından sonra 2. defa aynı işlemle kurularımı beklettim.Dahada gevrek oldular tamda istediğim gibi.


İstediğimiz  kuruluğu elde ettik.Artık ister kavanozlara isterseniz ağzı bağlı torbalara koyarak aylarca saklayabilir yada benim gibi dayanamayıp hemen tüketebilirsiniz:)

Yapımı oldukça kolay ,ev hijyeninde ve elinizin altında çat kapı gelen misafire heran ikram edebileceğiniz nefis beypazarı kurularımız hazır.
Afiyet bal şeker sağlık sıhhat olsun:)








Yorumlar

  1. ayhh şu an nasıl sevindim bilemezsin :) en sevdiğim şeydir beypazarı kurusu ve yapılışı o kadarda zor değilmiş :) muhakkak deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok lezzetli ve ailem tarafından çok beğenildi.Mutlu oldum bu tarifin seni sevindirdiğine.Hadi ozaman pamuk eller mutfağa:)

      Sil
  2. Ben de çok severim bu leziz şeyi:) tarifini bulduğuma çok sevindim. Bu aralar her şeyin doğal olanına kafayı takmış haldeyim, paketli şeylerden uzak durmaya başladım, tam da denk geldi, gidiyim de kendim yapiyim bari :) Çok teşekkürlerr...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Songül,inan bende sen gibiyim.Evimde yapabileceğim herşeyi hazırından daha ön planda tutuyor gayret ediyorum.Sağlıklı katkısız beslenme adına aileme sunmaya çalışıyorum.Tarifi deneyince sonuçtan çok memnun kalacağına eminim.Kolay gelsin:)

      Sil
  3. Hemen tarif defterine gecirilip, ilk firsatta deneniyor:)) Ellerine saglik ve paylasimin icin tesekkurler :))
    Sevgiler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim Sevgili Hülya,inşallah bu tarif sizide mutlu eder.Sevgiler:)

      Sil
  4. Ellerinize saglik çok güzel ve kolay görünüyor ☆

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkürler ♥