1777 bu yana karşı konulmaz lezzetin adresi Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi



Bir bayramı daha karşılamaya hazırlanıyoruz.Şimdi olduğu gibi çocukluğumuzun yegane ağız tatlandıranı ,lokumun akide şekerinin o eşşiz lezzetli dünyasını anılarımızda canlandıralımmı?
Hatırlıyorum da her bayram öncesi bir telaş başlardı bizim evde.Gelen misafirlere hazırlanan ikramlıkların sultanı kücük kasalar içinde bol pudra şekerli lokumlar,rengarenk akide şekerleri ve biz çocuklar içinde lokumları daha keyifli hale getiren bisküviler alınıp günler öncesinden hazır edilirdi.Şimdiki gibi her türk kahvesinin yanına çifte kavrulmuşlar ikramı göremezdik,yada biz alamazdık bilmiyorum.
2 bisküvi arasına konulan lokumu parmaklarımızla iyice bastırıp afiyetle yerdik.Tadına doyamaz, biraz fazla kaçırınca annemin yeter be kızım  alerjı olucan söylemiyle durup arkasını dönünce gizli gizli arakladığım kaçamağımdı:)
Birde akide şekerleri vardı ki aklıma geldikçe ağzım hala sulanır:) Bakkal Osman amcanin tezgahinin en renkli köşesinin sultani ,benimde vazgeçilmez gözdemdi. Uslu durup annemden aldigim bozukluğunsa tek sahibi.Koca koca kavanozlarin arasındaki kararsızlığımı renkleri arasinda tekerleme söyleyip kura çektigim şekerlerdi.
Geçtiğimiz hafta çarşamba günü bir kez daha bu güzel anılarımın içersinde buldum kendimi.
Bloggerlerpaylaşıyor sitesinin organizasyonuyla bir çok blogger arkadaşım ve ben Beyoğlu Hacıbekir Şekercisinde iftar yemeğine davetliydik.

Hacıbekir Şekercisi


Daha girer girmez karşımda gördüğüm bir birinden çeşit lokum akide şekerlerinin arasından geçerken
çocukluğumun sevinciyle doldum taştım adeta.Bizleri güler yüzüyle Hacı Bekir efendinin 5. kuşak otunlarından olan  Sayın Hande Celalyan karşıladı.



Özenle hazırlanmış iftar masamıza geçmeden önce hepimiz lezzet dolu tezgahların arasında turlarken  mis gibi şekerlerin kokusuyla adeta bayram yapiyorduk.

Şekercilik bir sanattır ,yüreğini gönlünüde koyman gerekir.

İftar yemeğimiz esnasında Hande hanımdan müessesenin tarihi ve günümüze kadar olan süreçdeki gelişimi hakkında bilgiler aldık.




Şekercilik,Osmanlı'nın son yıllarından günümüze kadar uzanan ve dolayısıyla da Türklerle birlikte yaşayan mesleklerden biri..
Hacı Bekir Efendi 1777 de yılında Bahçekapı'da açtığı küçük şekerci dükkanında  lokum, akide ve benzeri şekerlemeleri bizzat imal edip satmaya başlamış.,



Hacı Bekir Efendi'nin akide ve lokumlarının ünü Osmanlı Sarayına ulaşınca, modern Osmanlı'nın kurucusu yenilikçi Padişah II. Abdulhamit  tarafından Nişan-1 Ali Osmani'nin 1. Rütbe Nişanı ile sarayın Şekercibaşı’lığına layık görülmüş ve sarayın şekerlemeleri Hacı Bekir Efendi imalathanesinden alınmaya başlanmış. 
Yüzlerce yıl önce Osmanlı sarayında ‘rahat ul-hulküm’ yani ‘boğaz rahatlatan’ adıyla ağız tatlandırmaya başlayan lokum, “Türk tatlısı” denilince bugün dünyada ilk akla gelen ürünlerden biri...
Hacı Bekir Efendi’nin İngiliz müşterilerinden bir gezgin ülkesine götürdüğü bu lokumları "Turkish Delight’’ olarak kendi taktığı isimle ikram etmeye başlayınca tüm dünyada bu ad ile tanınmaya başlamış,İşte o günden beri de  lokum Avrupalıların diplomatik temaslarında bile sunulan bir tatlı olarak Türk’ün adını dünyada duyurmaya devam etmektedir.

Hacıbekir ŞekercisiHacıbekir Şekercisi


Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi


İmalatlarının içersinde şeker adıyla anabileceğiniz bir çok eşsiz lezzet bulunmakta.
Klasik tadlar olarak bilinen Sade, Güllü, Sakızlı, Fındıklı, Fıstıklı, Cevizli, Bademli, Bademli Hindistan Cevizli, Kaymaklı lokumlar yanında meyve aromalı olarak,vişneli, çilekli, portakallı, kayısılı, limonlu, ayrıca farklı lezzetler arayanlar içinde baharatlı olarak, tarçınlı, zencefilli, karanfilli lokumlarda mevcut. 

Hacıbekir Şekercisi

Padişahların sofrasından Demirhindi şerbeti

Hacıbekir Şekercisinin diğer bir tadlarıda şerbetleri.Demir hindi,vişne ve limonata içtikçe ferahlatan aynı zamanda sağlık katan şifa kaynağı.
Demir hindi şerbeti osmanlı döneminde sarayda en çok sevilen ve padişahların sürekli olarak içtiği şerbetlerin başında geliyormuş.Her derde deva diyede adlandırılan şerbet,mide ağrısından, soğuk algınlığına,nezleden romatizmaya ve çeşitli sindirim rahatsızlıklarınada iyi gelen en lezzetli içecek.
İftarımız boyunca her çeşit lokumun yanı sıra şerbetlerinde tadına tabiki afiyetle baktık:)
Gecenin sonunda  Hacıbekir in ''Bayram Lokumdur'' sloganıyla ahşap kutu içersinde 4 ayrı çeşidiyle evleri şenlendirmeyi geneleksel bu lezzeti sevdiklerimizle buluşturmayı hedeflemiş hediyelik lokumlarından oluşan paketlerimizle çok mutlu olduk.

Hacıbekir Şekercisi



Bizleri bu güzel tadlarla buluşturup en güzel şekilde ağırlayan Hande Hanım a ve bu organizasyonu gerçekleştiren  Sevgili arkadaşım Şafak ve Nihan cıma yürekten teşekkür ederim..Geceye ait bol neşeli bu karelerde ilerde mutlulukla anımsayacağımız anılarımız oldu.

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi

Hacıbekir Şekercisi



Bayram tadında hep mutlu kalın..
Sevgiler...




Yorumlar

  1. Canım iyi ki geldin ayaklarına sağlık. Şimdiden iyi bayramlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Davetiniz için asıl ben teşekkür ederim canım, çok keyifli bir geceyi sizlerle paylaşmak harikaydı.Mutlu bayramlar dilerim bende.
      Sevgilerimle

      Sil
  2. tatlım,lokumum :) çoköpüyorum seni,kalemine sağlık.. birlikte nice bayramlarımız olsun inş lokum tadında :)
    iyi bayramlar şimdiden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim ne güzel hitaplar bunlar sensin hepsi :))
      Davetiniz için çok teşekkür ederim,nice güzellikleri yeniden birlikte paylaşabilmek dileğimle musmutlu bayramlar.
      Sevgilerimle <3 <3

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkürler ♥