İstanbul'da Azerbaycan Mutfağı-Zeferan Restourant

Zeferan Restorant


Hem mesafe hem gönül olarak bize çok yakın,aynı dili konuştuğumuz aynı
duyguları paylaştığımız zengin petrol yataklarıyla ve doğal gaz yataklarıyla bilinen hazar denizinin kıyısına kurulmuş misafir perver sıcacık insanlara sahip harika bir ülke Azerbaycan mutfağına konuk olacağız bugün. 
Soydaşlarımızın diyarının o muhteşem lezzetlerini Ajwa Hotelin en üst katında,İstanbul un müthiş boğaz manzarasına karşı sunan Zefaran Restourant 'ın lzzetlerini tadımladık.
Sultanahmet te  adını şifalı Ajwa Hurmasından alan, Azerbaycanlı yatırımcı Abu Bekr tarafından 
Aziyade Otel'in yerine yeniden inşa edilen  Ajwa Hotel,şık ve ince tasarımı, zarif mimarisi dikkat çekiyor.
Mücevher görünümünde “müze otel” anlayışı ile açılan ilk artisan otel Ajwa’yı lobisinde sedef kakmalı koltuklar, aynalar,değerli avizeler, muhteşem çiniler ve her biri sanat şaheseri olan tablolar süslüyor.
6 bin 798 metrekare üzerinde 61 oda olarak dizayn edilen otelin tasarımı sadece Osmanlı'yı ya da Selçuklu'yu değil, bölgenin geçmişindeki pek çok farklı dönemi yansıtıyor.
Her detayı, pek çok otelde olmadığı kadar titizlikle kurgulanan, en üst düzey özelliklerle donatılan, malzemeleri, mimarisi, atmosferi, mirası, ambiyansı, misyonu ve daha birçok özelliği ile sabrın, eşsizliğin ve ‘yüzlerce yıllık kalıcılığın’ simgesi olma fikriyle hayat buluyor.

Ramin Nuriyev


Otel Türkiye’de Zeferan Restorant ile Azeri mutfağının en iyi adresi olmayı hedefliyor.Restoranın “Executive Şefi” Ramin Nuriyev ,meslek hayatına Hyatt Regency Bakü’de başlamış. Genç ve yetenekli şef  Nuriyev, Kazakistan’da ve daha sonra Bakü’de butik otellerin executive şefliğinden sonra , kariyerini Zæfæran Restaurant’ta şuan devam ettiriyor.

Azarbeycan mutfağı,geleneksel Türkiye mutfağına çok benzeyen yemek kültürüne sahip. Büyük ölçüde kırmızı et ve yağda kızarmış hamur işleri yanında çorbalar, pilavlar, dolmalar, sarmalar bulunuyor.
Zeferan ismi Azerbaycan mutfağının olmazsa olmaz baharatı bizim bildiğimiz adıyla safran dan gelmekte. Azerbaycan mutfağına ait en güzel örneklerinin sunulduğu menüsüyle başlayalım isterseniz.
Yemek sunumlarında Azarbeycan dan tek tek toplanmış kendi kültürlerine ait 100 yıllık antika tabaklarda servis ediliyor.

Zeferan Restorant

Yemeğe ilk başlangıç Zeferan Restorana özel ''Welcome'' setup ,yani hoş geldiniz karşılaması mezelerle donatılmış masada başlıyor.
Azerbaycan peynir tabağı,Azerbaycan şarküteri tabağı,patlıcan sarma ,Ispanak teresi,mangal ezmesi,mevsimlik yeşillikler , Azerbaycan Turşuları ve sebzelerinden oluşan başlangıçlar.



Başlangıçlara ilave Azerbaycan mutfağının özel şerbetlerinden Üzüm, tarhun, armut ve feyxoa sunuluyor.Benim tercihim hafif anason aromasıyla iştah açıcı tarhun şerbetiydi ve nefisti.

Düşbere çorbası


Bakü yöresine ait Düşbere çorbasıyla devam edelim.El yapımı kıymalı mini mantılar,kemik suyu içersinde pişirilip safran ve kişniş baharatıyla servis ediliyor.Oldukça lezzetli bu çorbayı tatmanızı mutlaka tavsiye ederim.

pip dolması


Azerbaycan yöresinin ünlü sarması pip dolması sırada,Yılın sadece bir haftalık periyodunda toplanan gürgen ağacı yaprağına sarılan dolma,ekşi krema yada tercihe göre manda yoğurduyla servis ediliyor.

Gürze


Görünümüyle önce gözünüzü doyuran ,lezzetiyle de hayran bırakan,özenle hazırlanmış Gürze yle devam edelim.Dana etiyle yapılan iri mantıda diyebiliriz aslında.Hamur işlerini özelliklede mantıyı seviyorsanız ciddi anlamda çok seveceksinizdir.

Karışık Kebab


Azerbaycan yemek kültüründe biz lerde olduğu gibi kebabları da öne çıkıyor.
Kuzu Lüle,Tavuk Lüle,Izgara sakatatlar,Kuzu Bastırma,Dana Bastırma,Kuzu pirzola,İçinde kuyruk yağıyla servis edilen patlıcan,ve ızgara sebzeler.  müthiş lezzetliydi.

Şah Piavı


Sıkı durun Şah Piavı geliyor..Dışı el açması hamur içersine, safranlı pilava ilave edilen kuzu eti,kestane ,erik,kurutulmuş kayısı ve üzümle harmanlanarak tencerede 2,5 saatte pişirilen enfes bir lezzet.
Sunumu servisiylede oldukca şık bu pilav ,kapak şeklinde hamurun üzeri açılarak servis ediliyor.

Zeferan Restourant

Zeferan Restourant



Yemek sonrası olmazsa olmaz çay ikramında sıra.
Azerbaycan da çay ikramları  bir ritüel adeta.Özel bir çok çay evi bulunmaktaymış.
Çayın yanına olmazsa olmaz ikramlıklarıyla zenginleşen ayrı bir sunum.
2-3 çeşit reçel,kuruyemişler ve tatlı olarak,Bakü baklavası, Şekerbura, Badembura, Karabağ Ketesi   bunların hepsi çayın yanında sunulanlar.
Burada bir dip not ilave edeyim: Çayı içmeden önce reçelden tatmak gerekiyormuş.Bir parça reçel sonra çay yudumları.



Yazarken bile ben kendimi tekrar yutkunmaktan alı koyamadım inanın.Hepsi bir birinden ayrı bu lezzetleri sizlerde tatmak isterseniz rezervasyon için iletişim bilgilerini buraya ekliyorum.

Ajwa Hotel Sultanahmet 8.kat, Emin Sinan Mah., Piyer Loti Cad. No:30
Sultanahmet, Eminönü, İstanbul, Türkiye
Rezervasyon için:
+90 0212 638 22 12-13


Bu güzel tadım için davetiyle beni onurlandıran Oya Hanım'a,bizleri misafir eden Ajwa Otel genel Md Sn. Sedat Nemli Beye,özeni ilgisi sunduğu müthiş lezzetler için Executive Şef Ramin Nuriyev  ve değerli personeline yürekten teşekkür ederim.
Güne dair video kaydımızı aşağıdan izleyebilirsiniz.







Yorumlar

  1. Çok güzel görünüyor resimler agiz sulandiran cinsten 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkürler ♥