Özellikle soğuk kış aylarında vücudumuzun bağışılşık sistemini güçlendirmek ve bir çok hastalığın önüne geçmek veya tedavisi için meyve ve sebzelere önem veririz.Bir çok vitamin ve mineraller açısından zengin olan meyve kurularıda sağlığımız için büyük önem taşımakta.
Benim evimin oturma odasında boşaldıkça doldurduğumbu sağlık deposu kurumeyvelerle dolu tabağımın içerisindeki besinlerden ve faydalarından sizlere bahsetmek istiyorum.
Kuru Kayısı:
Kayısı besleyici ve iştah açıcıdır. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Başta akciğer kanseri ve cilt kanseri olmak üzere kansere karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir. Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir. Özellikle gelişme çağındaki çocuklara faydalıdır. Raşitizm gibi gelişme bozukluklarını önler. Hastaların iyileşmesini hızlandırır. Sinirleri sakinleştirir ve uyku verir. Migrene karşı da iyi gelir. Ayrıca cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
Elma Kurusu :
Sinirleri ve adaleleri kuvvetlendirir.
Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir.
Hamilelerin bulantı ve kusmalarını azaltır.
Hastalıkların çabuk geçmesini sağlar.
İdrar söktürür, vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasında yardımcı olur.
Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder.
Kanı temizler.
Kolestrolü düşürür.
Damar sertliği ve kalp krizlerini önler.
Kandaki şeker miktarını düşürür.
Kabızlığı giderir.
Şeker hastaları için faydalıdır.
Dizanteri ve paratifoda iyileşmeye yardımcı olur.
Öksürüğü keser.
Kompostosu ateşi düşürür.
Susuzluğu keser.
Uçukları geçirir.
Cildin taze ve güzel kalmasını sağlar.
Göz ve kulak ağrılarında da kullanılır.
Ceviz içi:
Bağırsakta olan ağrılara iyi gelir.
Taze ceviz bal ile yenirse basura çok iyi gelir.
Karında su toplanmasına engel olur.
Cevizdeki yüksek orandaki omega-3 yağ asitleri kalp hastalıklarını, inmeyi, diyabeti, yüksek kan basıncını ve klinik depresyonu azaltıyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarında düzensizliği önlüyor.
Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Ceviz, damarlarda daha az pıhtılaşma özelliği olan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım ediyor, kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabiliyor.
Beyne benzeyen ceviz, kavrama ve anlamayı geliştiriyor. Asya'da ceviz hala beyin gıdası olarak kabul ediliyor, bu ülkelerde öğrenciler, sınavlardan önce ceviz yiyerek notlarını yükseltebileceklerine inanıyor.
Cevizdeki yağ profili, fitosteroller ve magnezyum, safra taşı oluşumunun önüne geçiyor.
Cevizdeki melatonin, beyin bezesi tarafından salgılanan melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içeriyor. Melatonin, gece çalışan ve zaman farkından dolayı uyku düzensizliği çeken kişilerde uyuma rahatsızlıklarını ortadan kaldırabiliyor.
Cevizin, antioksidan özelliği dolayısıyla kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren parkinson ve alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteleyebileceği veya azaltabileceği ileri sürülüyor.
Ceviz, antioksidan savunmada önemli olan birtakım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içeriyor.
Dut Kurusu :
Demir açısından çok zengin, ödem çözücü, idrar söktürücü, bağırsak kurtlarını düşürücü etkisi var. Sadece dut meyvesinin değil yapraklarının da bu özelliği bulunuyor. Yaprakların bir diğer önemli özelliği ise kanamayı durdurması...
Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir.
Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır.
Ateş düşürür.
Karaciğeri kuvvetlendirir.
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır.
Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür. Mide ve bağırsakları rahatlatır.
Kuru Üzüm:
İyi bir enerji kaynağıdır. Kan yapar ve vücudu şişmanlatır. Karaciğere faydalıdır. Göğüs hastalıklarına iyi gelir. Balgamı söker. Besin değerleri ile özellikle çocukların gelişimini destekler. Ayrıca, kuru üzümün içeriğinde ağrı kesici ve başta eklem iltihapları olmak üzere iltihap önleyici maddeler de bir miktar vardır.
Antioksidan Etkisi: Kuru üzüm, tıpkı kuru erik ve kuru kayısı gibi, antioksidan etkisi olan “fenoller” bakımından zengindir. Fenoller, hücre yapısını oksijen temelli tahribata karşı korur. Ancak taze üzümün kuru üzüme göre daha çok antioksidan içerdiği unutulmamalıdır çünkü kurutma işlemi sırasında antioksidan etkisi yaratan bazı bileşenlerin miktarı azalır.
Kemik Sağlığı: Pek öne çıkan bir mineral olmasa da, gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından daha etkili bir biçimde emilmesine yardımcı olan “boron” minerali için kuru üzüm tüketebilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre boron minerali osteoporoza karşı koruma sağlarken, menopoz sonrasında uygulanan östrojen terapisine yardımcı oluyor.
Demir Eksikliği: Kuru üzüm, kurutulmuş meyveler arasında demir bakımından en zengin meyvelerden biridir. 50 adet kuru üzüm (26 gram) günlük demir ihtiyacının yaklaşık % 3’ünü karşılar. Bu sayede demir eksikliği anemisi tedavisine yardımcı olarak tüketilebilecek gıdalar arasında kuru üzüm de yer almaktadır.
Bukadar faydası olan bu besinlerden hergün azar azar tüketmekle sağlığınız için büyük iyilik yapmış olacaksınız:)
ama bunları yerken fazla aşırıya kaçmamak gerek kaloriler oldukça yüksek :D
YanıtlaSilKesinlikle haklısın az az ama hepsinden tüketmek lazım:)
SilSevgiler
ben kuruyemiş seviyorum tüketiyorum özellikle ceviz içi bayılırım :)
SilCeviz i bende cok severim, hatta bir paket daha kirilmayi bekliyor :D Hurma yla ceviz süper oluyor, birde kilo problemi olmasa :D
YanıtlaSilahh ahhhhhh en büyük hayallerimden biri istediğimi yiyerek zayıf kalabilmek :) ama mümkün depil :D
SilCevizi kuru kayısı ve incir içinede koyup deneyin harika oluyor.Ben yaklasık 20 gündür hem spor hemde yediklerime dikkat etmeye çalışıyorum.Tatlı krizlerim ise tek kelimeyle beni feci zorlayan bir durum.O anlarda bir iki tane kayısı içersine cevizle bu kırizi hem atlatmaya calışıyorum hemde bağırsaklarımın çalışması için iyi oluyor. :)))
Silahh o çikolata krizleri olmasa benim tatlı değil direkt çikolata krizim tutuyor ve bitter falan kesmiyor :)
SilYediğiniz yoğur vs. içersine biraz tarçın serpin.Yada kayısı yada incirin özerine,içtiğiniz çay içersine de tarçın cubugunu koyabilirsiniz.Hem kokusuyla hemde tarçının kan şekerini düşürücü özelliğiyle hem tatlı isteğinizde bir nebze körelecektir.Bu arada çikolata da bitter diğerlerine göre en masumuymuş:))
SilGüzel bilgiler için teşekkürler :)
YanıtlaSilayyy hemen şimdi kuru kayısı alcaaaam :)
YanıtlaSil:)) afiyet olsun şimdiden.Sevgiler
SilMerhabalar,
YanıtlaSilEllerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
Merhaba hoşgeldiniz güzel sözleriniz için teşekkür ederim:)
SilBloğunuzu ziyaret ettim takibe aldım.
Sevgiler